Spijsverteringsstoornissen bij hond Fergus

Spijsverteringsstoornissen: een ervaringsverhaal uit de natuurgeneeskundige praktijk

Fergus

In dit artikel neem ik jullie mee in de natuurgeneeskundige de behandeling van Fergus die last heeft van darmproblemen. Op een leeftijd van 7 weken kwam Fergus bij zijn nieuwe gezin te wonen. Fergus komt uit een groot nest van 9 puppy’s. Zijn ouders zijn goede sporthonden. Fergus kreeg, toen hij 8 weken oud was, last van diarree én braken. Bij zo ‘n jong hondje is dat best risicovol, uitdroging ligt al snel op de loer. Daarom moest hij bij de dierenarts dan ook direct aan het infuus en kreeg hij antibiotica. Er was volgens de dierenarts sprake van een darminfectie.

Pup naar de nieuwe eigenaar

Helaas zie ik dit wel vaker ontstaan bij jonge pups die net verhuisd zijn naar de nieuwe eigenaar. Vanuit natuurgeneeskundige visie is het nest verlaten op een leeftijd van 7 weken voor een aantal puppy’s best vroeg. Hoe langer de pup bij de moeder kan drinken, hoe beter het maagdarmslijmvlies wordt aangemaakt. Daarnaast is het verlaten van het veilige nest voor veel puppy’s best stressvol. Dit heeft op zijn beurt vaak weer een negatief effect op de weerstand. Daarnaast krijgen sommige puppy’s ander voer bij de nieuwe eigenaren. En heel vaak worden puppy ‘s voordat ze verhuizen ingeënt en ontwormd. Dit alles bij elkaar kan tot problemen leiden. Heel veel honden kunnen dit prima aan maar bij een gevoelige hond kunnen er klachten ontstaan. Fergus heeft ook antibiotica gekregen, dat was ook echt nodig. Helaas heeft antibiotica als bijwerking dat de darmflora er door aangetast kan raken.

Door medicatie en goede zorg is Fergus snel van zijn darminfectie hersteld. Maar niet volledig. Hij bleef een wat wisselende ontlasting houden. Hij at regelmatig de ontlasting van andere dieren, soms moest hij overgeven en hij kwam niet echt mooi op gewicht. Logisch want als het spijsverteringskanaal niet optimaal werkt kunnen voedingstoffen ook niet goed opgenomen worden.

Karakter van Fergus

Ook al is het consult gericht op het verhelpen van een fysiek probleem, toch is ook het gedrag en het karakter van de hond belangrijk. Want ik bekijk het dier in zijn geheel en gedrag en fysieke problemen staan zelden los van elkaar.

Fergus is een hele lieve en sociale  hond met een enthousiast karakter. Hij is inmiddels 2 jaar en heeft een enorme will to please. Fergus is lief, vrolijk, onstuimig en gedreven. Dit kan tijdens de jachttraining wel eens tot problemen leiden. Fergus doet zo zijn best en is zo gedreven dat hij soms wat zenuwachtig wordt als er veel prikkels zijn. Fergus neemt ook niet echt de tijd om te eten, hij schrokt alles naar binnen. Hij is een beetje onverzadigbaar in zijn behoefte aan waardering en eten. Alles gaat snel bij hem, dus ook de spijsvertering.

Herstel van het maagdarmstelsel

We gaan het maagdarmstelsel stap voor stap herstellen. Hoe langer de hond de klacht heeft, hoe langer het in de regel duurt voordat alles weer hersteld is. Dus we moeten de tijd nemen. Meestal zijn er wel 3 consulten nodig voor compleet herstel.

Een aantal zaken die vaak belangrijk zijn bij het herstel van de spijsvertering zijn:

  • weghalen ontstekingen en pathogenen in de darmen en ondersteunen van de organen
  • darmslijmvliezen herstellen
  • darmflora herstellen

We beginnen met een kruidenmix om pathogenen aan te pakken en ontstekingen in het maagdarmstelsel te verminderen. Tevens adviseer ik een homeopathisch middel dat de darmen ondersteund en tevens meer rust geeft.

Voeding

De voeding die de hond krijgt is ook heel belangrijk. Fergus kreeg passend voer, dus ik vermoede niet dat daar de kern van het probleem zat. Maar mocht ik daar twijfels over hebben gehad, dan gaan we altijd op zoek naar een beter passend alternatief. En dat alternatief kan voor iedere hond weer wat anders zijn. Ik ben vanuit natuurgeneeskundige visie wel grote voorstander van een groot aandeel aan vlees, zo min mogelijk belastende toevoegingen en niet te veel koolhydraten in de voeding omdat dat het beste aansluit bij de natuurlijke behoefte van de hond.

Darmslijmvliezen herstellen

Na 6 weken komt Fergus terug voor een herhaalconsult. Over het algemeen zit er een stijgende lijn in het functioneren van de spijsvertering. Hij schrokt minder zijn voer naar binnen en de ontlasting is ook veel beter geworden. Hij eet nog wel steeds veel gras en als hij de kans krijgt ook ontlasting van andere dieren. Soms heeft hij opeens toch nog een dag waarbij de ontlasting weer te dun is. Maar over het algeheel gezien gaat het beter.

In dit 2e consult adviseer ik een voedingssupplement gebaseerd op een eiwit die van nature in het lichaam voor komt. Dit eiwit hersteld de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Een belangrijke 2e stap want ik verwacht dat Fergus hierdoor voedingsstoffen beter gaat opnemen en daardoor aan gaat komen in gewicht. 

Darmflora herstellen

In het 3e consult blijkt dat er nog steeds een stijgende lijn in zit. Waar hij voorheen bijna dagelijks wat dunne ontlasting had, is dat nu ongeveer 1x per week. Hij heeft niet meer overgegeven. Hij eet nog wel regelmatig de ontlasting van andere honden. Heel onsmakelijk maar vanuit de instinct van hond bekeken, wordt dit vaker gedaan om darmflora aan te vullen. Dat is dan ook de volgende stap die we moeten zetten. De darmflora weer opbouwen.

De darmfora bestaat uit positieve en negatieve bacteriën. Hier moet een soort evenwicht in zitten. Want gaan de negatieve bacteriën te veel de overhand krijgen dan ontstaan er vaak klachten. We moeten dus meer van die positieve bacteriën toevoegen om het evenwicht te herstellen. Ik adviseer hiervoor een probiotica dat vele goede bacteriën bevat die de darmflora weer aanvullen. Veel hondeneigenaren weten wel dat een probiotica goed is voor de darmgezondheid maar wat minder mensen weten is dat er vaak eerst voorbereidende stappen genomen moeten worden voordat de probiotica kan aanslaan.

Afronding

Na nogmaals 6 weken middelen gebruik zie ik een wereld van verschil bij Fergus. Fergus is veel voller, het is echt niet meer dat schrale, jonge hondje. Hij is gespierd en mooi op gewicht. Ook de ontlasting is nu goed.

Fergus kan nog wel eens te druk zijn tijdens de jachttraining. Hij is nog een jonge hond, dus moet daar nog een hoop in leren. Maar ook op dat vlak worden vorderingen gemaakt. Kortom een mooie, lieve hond in de bloei van zijn leven en doordat de darmen weer goed werken ontwikkeld hij zich fysiek ook heel mooi.

Leuk weetje:

“Recent is wetenschappelijk aangetoond dat stress niet alleen zorgt voor een verstoorde darmwerking. Een goed werkend spijsverteringskanaal zorgt ook emotioneel voor meer rust en minder angst en spanning”.

Bij ieder hond is een goede werking van het spijsverteringsstelsel dan ook essentieel voor een gelukkig, relaxt en gezonde leven. En daar doe ik het voor.

Reactie van de eigenaren op het behandeltraject:

“We waren op zoek naar de juiste behandeling voor Fergus omdat we bij de DA niet verder kwamen. Door de begeleiding van Wanda kwamen we uit deze lastige situatie”.