Soul Retrieval

Afgelopen tijd veel bezig geweest met soul retrieval. Een techniek uit het sjamanisme om verloren zielendeeltjes terug te halen. Hierbij het verhaal van onze kat.

Traumatische ervaring van de kat Zeppelin

Onze kat Zeppelin is altijd wat schrikkerig geweest. Als jonge kitten was hij ook in alles wat later als zijn andere twee broertjes. Nu kan ik me twee incidenten herinneren in de kittentijd die mogelijk voor zielsverlies ten gevolge van trauma hebben gezorgd. De eerste was toen de kittens nog maar een paar dagen oud waren. Er drong een vreemde kater het nest binnen. Ik hoorde gekrijs en zag een enorme rode kater in gevecht met Zoë, de moederpoes. Toen ik er op af liep stoof de kater weg. Zoë ging direct op zoek naar de kittens. Twee lagen er nog rustig bij in het nest en eentje lag helemaal onder de modder buiten het nest, dat was Zeppelin. Ze waren nog zo klein, de oogjes zaten nog dicht. Ik heb het kitten schoon gemaakt en bij Zoë terug gezet. Toen vroeg ik me al af of dit ook tot een trauma zou leiden. Want juist in deze prille leeftijd waarbij de kitten volledig afhankelijk is van de moeder ontstaan er snel trauma’s. Dit kan ook al gebeuren tijdens de dracht als de moederpoes stress ervaart of tijdens de geboorte.

Daarna herinner ik me nog een incident. Zeppelin was toen een aantal weken oud, de ogen volledig open en in staat zelf op verkenning te gaan. Hij schrikt heel erg. Wat gebeurde er? Hij liep onder het stroomdraad door en kreeg een schok. Hij gilde het uit en rende naar de schuur en kroop diep weg in zijn mandje. Wat had ik te doen met hem. Pas de volgende dag kwam hij er weer uit. Zo sneu. Daarna durfde hij niet goed naar buiten. Hij was al wat schrikkerig en dit er bij zorgde er voor dat hij nog angstiger werd.

Overdreven aanhankelijk

Wat ook bij hem opviel was dat hij extreem aanhankelijk was richting Zoë. Hij deed alles om dicht in de buurt van Zoë te zijn, wilde constant aandacht en vroeg haar steeds om verzorgd te worden. Ook als we Zoë even aandacht gaven kwam Zeppelin er direct aan en eiste hij de aandacht van Zoë op. Dit zie je bij heel veel angstige en onzekere dieren. Ze worden erg aanhankelijk en lopen vertraging op in hun ontwikkeling. Blijven dus eigenlijk een beetje in de kittenfase hangen. Je ziet het ook bij paarden die overdreven in je ruimte komen, veel je handen likken of bij honden die niet alleen kunnen zijn en overdreven aanhankelijk zijn. Ze zoeken de veiligheid buiten hunzelf en vertrouwen niet op zichzelf.

Trust techniek

Ook als Zeppelin bij mij kwam was dat altijd erg overdreven. Heel veel bijten (liefdesbeetjes) en likken en constant helemaal in je kruipen als het ware. Beetje to much. Ik ben toen de trust technique met hem gaan doen en dat hielp hem enorm goed. Hij ging zich ontspannen bij mij en het overdreven aanhankelijke richting mij verdween. Ook werd hij stoerder en hij ging jagen. Maar richting Zoë bleef hij erg aandacht vragend en Zoë werd daar soms geïrriteerd van en ging naar hem blazen. Heel begrijpelijk als zo n kat van 1½ jaar zich nog zo als kitten gedraagt. Dus het was een beetje haat en liefde tussen die twee.

Soul retrieval

Afgelopen tijd hem ik de soul retrieval voor Zeppelin gedaan. Dus gezorgd dat de verloren zielendeeltjes, die afgesplitst waren tijdens die schrik situaties, weer bij hem terug kwamen. En wat ik sindsdien zie is dat de relatie tussen moeder en zoon volledig hersteld is. Zeppelin is veel relaxter. Moeder en zoon liggen nu vaak samen te slapen en Zeppelin oogt veel meer ontspannen. Echt geweldig! Daar wordt ik zo enorm enthousiast van. Gevoelsmatig weet ik dat het werk maar mijn verstand bevat het nog niet helemaal. Dat dit echt kan! Maar het is wel hoopgevend want ik zo enorm veel dieren met soortgelijke klachten en voor al die dieren wens ik toch een leven zonder continu angst en stress.