Reinigingskuur voor dieren

Zowel de herfst als de lente zijn seizoenen waarbij het dier vaak zelf al begint met reinigen. Soms zie je paarden meer zand eten/oplikken. Dit kan duiden op zijn natuurlijke behoefte om zich te reinigen. Soms zie je honden bepaalde wortels uitgraven en opeten. Deze wortels kunnen een reinigend effect hebben. Of je ziet honden de bloemen van de paardenbloem opeten. Zelf kan je het soms ook voelen. De bekende lente-dip maar zeker ook in de herfst kan je een korte periode hebben waarin je je wat minder fit voelt. Het kan goed zijn dat je lichaam dan bezig is met reinigingsprocessen.

Maar waarom een reinigingskuur?

Alle opgebouwde gifstoffen die de dieren in de winter hebben opgeslagen worden op deze manier weer afgevoerd. In de winter verspild de dieren instinctief zo min mogelijk energie aan reinigingsprocessen, de energie moet namelijk gebruikt worden voor het warm houden en het zoeken naar voedsel. Ook het lichaam van onze gedomesticeerde dieren zijn nog steeds zo ingesteld, ondanks dat zij vaak niet heel hard hoeven te werken om te kunnen overleven. Maar in de lente komt de energie weer vrij om alle belastende stoffen er uit te werken. Hierdoor blijft de weerstand van je dier hoog en kun je veel klachten voorkomen. Veel dieren krijgen namelijk belastende stoffen binnen. Je kunt denken aan resten van bestrijdingsmiddelen, smaak- en geurstoffen in de voeding, wormmiddelen, inentingen en milieuvervuiling (lucht, water, bodem), schimmels in hooi, medicijnen, etc. Regelmatig kunnen dieren deze afvalstoffen zelf prima afvoeren maar onze huisdieren krijgen tegenwoordig zoveel te verwerken dat het heel vaak heel goed is om het lichaam een handje te helpen. Zeker omdat de dieren ook niet meer zelf op zoek kunnen gaan naar die kruiden en mineralen die het hiervoor nodig heeft.

Symptomen herkennen

Sommige dieren kunnen de afvalstoffen prima zelf uit het lichaam werken via de ontlasting/mest, urine en door te zweten. Soms is de vervuiling echter te sterk waardoor de organen zoals lever, nieren en darmen overbelast raken. Het lichaam gaat dan andere uitscheidingsorganen gebruiken om de afvalstoffen er uit te werken. Dat kan bijvoorbeeld via de zintuigen. Je dier krijgt dan vieze of tranende ogen, neus uitvloeiing of verstopte oren. Je paard kan de afvalstoffen ook via de hoeven proberen kwijt te raken met als gevolg een slechte hoefkwaliteit en soms zelfs hoefzweren.

Ook de huid is een uitscheidingsorgaan. Als er grote hoeveelheden afvalstoffen via de huid uitgescheiden worden, zie je een dier met een slechte vachtkwaliteit. Je ziet veel schilfers en een vettige, rommelige vacht en soms ontstaat er jeuk. Als een dier veel afvalstoffen stapelt trekt dit vaak ook veel meer vliegen, vlooien en muggen aan, wat heel vervelend is en tevens het risico op zomereczeem vergroot. 

Reckeweg methode

Binnen de natuurgeneeskunde wordt de Reckeweg methode veel gebruikt om in te kunnen schatten hoe ernstig het dier vervuild is. Volgens de Reckeweg methode kan het afweersysteem van het lichaam in 5 fases verdeeld worden, die elkaar overlappen en afhankelijk zijn van elkaar. Deze 5 fases zorgen er voor dat het lichaam in staat is toxische afval stoffen te elimineren, of het lichaam probeert om het effect van de toxische stoffen te minimaliseren of te compenseren.

In de eerste 3 fases kun je je dier via een ontgiftingskuur nog prima helpen zijn overtollige afvalstoffen uit te scheiden. In de latere stadiums kunnen de toxische stoffen onherstelbare schade aan cellen veroorzaken waardoor er allerlei ziekten kunnen ontstaan.

Kortom, in heel veel gevallen is het beter om deze opstapeling van te veel afvalstoffen te voorkomen door de dieren op tijd een reinigingskuur te geven.

Reiniging met groene leem

Een krachtige reiniging is het reinigen met groene leem. Groene leem is een kleisoort die voor 100% door de natuur is samengesteld. Groene leem bevat veel mineralen en is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Ik persoonlijk geef het liefste in de herfst een reinigingskuur met groene leem omdat je dan ook extra mineralen toevoegt die de dier goed kan gebruiken voor de aanmaak van zijn wintervacht. Bij inname dringt de groene leem diep in alle weefsels door, ook in het bindweefsel, waar veel gifstoffen zijn opgeslagen. De groene leem is in staat zich te binden aan deze gifstoffen en voert ze vervolgens af via de bloedbaan.

Omdat er op deze manier meer afvalstoffen in de bloedbaan komen als normaal kan je dier zich ziek gaan voelen, vergelijkbaar met een lichte griep. Dit is op zich niet erg, je dier is bezig afvalstoffen uit het lichaam te werken. Gun je dier tijdens een reinigingskuur daarom voldoende rust.

Een groene leem kuur is dus best intensief voor je dier, geef deze dan ook niet aan zwakke, drachtige of zieke dieren en geef deze reiniging met groene leem bij voorkeur onder begeleiding van een natuurgeneeskundige.

Kruiden, celzouten

Er bestaan ook andere ontgiftingskuren zoals celzouten, chlorofyl of kruiden zoals paardenbloem en brandnetel. Paardenbloem heeft een stimulerende werking op de spijsvertering en de stofwisseling. Daarnaast werkt het stimulerend op de urinewegen, lever en galblaas waardoor afvalstoffen uit het lichaam gewerkt worden. De plant bevat ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele conditie verbetert. Tot slot bevat de wortel van de paardenbloem unuline, een stof die helpt de bloedsuikers te verlagen.

Brandnetel reinigt het bloed, het stimuleert de spijsvertering en urinewegen en helpt zo blaasgruis af te voeren. Door het hoge gehalte silicium en xanthophyl is het zeer geschikt voor huidaandoeningen. Sommige dieren kunnen niet goed tegen de histamine dat in brandnetel zit. Dus altijd de reactie van je dier op de kruiden in de gaten blijven houden. Tot slot bevat brandnetel ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele weerstand een boost kan geven.

Zowel brandnetel als paardenbloem zie je natuurlijk heel veel in de lente. Deze kruiden zijn dan ook bij uitstek geschikt voor een lente reiniging. 

Een kruidenkuur dien je altijd met veel kennis en in de juiste dosering en gedurende een korte periode te geven, anders kan het een averechts effect hebben. 

Een reinigingskuur kun je het beste twee keer per jaar geven, in het voor- en najaar. Zo houd je je dier gezond. Inde lente is een consult (op locatie of op afstand) aan te bevelen om zo heel gericht je dier een boost te geven zodat ze gedurende de zomer minder klachten kunnen gaan ontwikkelen.