Mindfulness met je dier

Ik mediteer al jarenlang omdat het me rust in mijn hoofd geeft en ontspanning. Ik vind het ook onontbeerlijk als je veel met energie werkt of communiceert met dieren. Want juist tijdens het communiceren met dieren is het belangrijk dat je hoofd niet vol zit met gedachten en gevoelens want dan vang je weinig tot niks op van het dier. Ook in de dagelijkse interactie met dieren is die rust heel belangrijk. Sinds enige tijd volg ik een cursus: “Trust techniek“. Hierin wordt heel duidelijk uitgelegd welk effect het heeft als je meer in het hier en nu bent samen met je dier. Je band wordt er een van rust, vertrouwen en respect. Dus ideaal voor dieren die om wat voor reden dan ook redelijk snel hoog in hun energie zitten en daardoor angstig of zelfs agressief worden.

Mindfullness met je dier

Mediteren met je dier zorgt voor een hechte verbinding met je dier en een sterke connectie. De band met je dier wordt er een van wederzijds respect en vertrouwen. Ik kan er heel veel over schrijven maar eigenlijk moet je het ervaren want dan zie je wat voor effect het op je dier heeft als je je even op het hier en nu concentreert en je even niet verstrikt bent in je dagelijkse gedachtegang. Hierdoor verlaagd het dier zijn eigen denk/ voel activiteit en kan volledig ontspannen. In die ontspanning kunnen dieren allerlei emoties los gaan laten. Je ziet de dieren dan ook vaak kauwen, likken en zich uitrekken of schudden. Het is een andere ontspanning dan dat je dier gewoon slaapt, er vind een verwerking plaats van allerlei emoties en gevoelens.

Voelen in plaats van denken

Dieren denken niet in taal zoals wij doen maar ze voelen wel heel veel. Ze voelen heel goed waar jij  als eigenaar mee bezig bent. En heel vaak zijn wij enorm druk in ons hoofd en dit kan dieren erg onrustig maken. En als er onrust ontstaat kunnen dieren niet goed leren, is er geen verbinding en geen vertrouwen. En mediteren is veel makkelijker dan je denkt. Je hoeft niet als een monnik een maand op een berg te gaan zitten om in het hier en nu te zijn. Het is een kwestie van je focus verleggen van je gedachten naar je zintuiglijke ervaringen. Daar zijn simpele oefeningen voor die iedereen kan leren.

In het hier en nu aanwezig zijn

Indien je de vaardigheid van in het hier en nu aanwezig zijn je eigen hebt gemaakt, is het makkelijker om je met je dier te verbinden. Je dier merkt het direct wanneer je in het nu bent en gaat er graag in mee omdat het zo fijn ontspannen aanvoelt. Met een beetje oefening kan je ook in spannende situaties toch contact maken met je dier en hem/haar tot rust brengen. Jij wordt dan de veilige basis voor je dier en je dier gaat je opzoeken om die ontspanning weer te voelen.

Gedragsproblemen

Dit geeft je dus een enorme mogelijkheid om je dier te leren zich op elk moment te ontspannen en zich vredig te voelen. Het is eigenlijk goed voor elk dier om deze mindset te ervaren met zijn of haar eigenaar. Het is natuurlijk helemaal essentieel voor dieren met angsten, stress, onzekerheid, wantrouwen, agressie of een slechte concentratie. Denk ook aan paarden die altijd met een te hoge hoofdhouding blijven lopen, snel schrikachtig worden of bepaalde angsten hebben. Maar ook honden die veel blaffen, die uitvalgedrag vertonen of nerveus zijn. En bij katten die uithalen, die constant aandacht opeisen, die veel miauwen, stress ervaren, naast de bak plassen of de bank kapot krabben.

Eigen ervaringen

Met mijn eigen dieren zie en voel ik hoe onze band zich verdiept. Carina Star is bijvoorbeeld een paard met een trauma, haar helpt het enorm om haar stressniveau naar beneden te brengen en mensen weer volledig te gaan vertrouwen. Maar ook Fjorgyn mijn merrie is best snel gespannen en ook haar helpt dit zo enorm goed. Ze heeft ook voernijd. Door regelmatig in het hier en nu te zijn als ik haar voer geeft, leert ze om voer niet te associëren met onrust en vechten maar er veel relaxter mee om te gaan. Mijn ruin Drengur is al vrij geaard en ontspannen van zichzelf maar ook bij hem merk ik dat het veel doet. Voor hem is het best een verantwoordelijkheid om samen te leven met twee merries die beide best snel in de stress kunnen schieten. Voor hem is loslaten heel belangrijk. Dus ook voor hem heel fijn.

Toepassing tijdens consulten

Tijden consulten leer ik de eigenaren nu vaak deze meditatie technieken aan en ik zie al vele mooie resultanten voorbij komen. Ook is het goed te combineren met de Quantum Allergy methode die ik eigenaren ook vaak leer. Zo kun je zelf het stressniveau van je dier verlagen. Dat is pas echt verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van je dier.

Ik kom graag langs om je te laten zien en te ervaren wat het doet bij dieren en hoe je het zelf in kunt gaan zetten. Ik leer je dan een aantal oefeningen die je helpen het stress niveau bij je dier naar te brengen ongeacht de omstandigheden. Bijkomend voordeel, ook jij als eigenaar gaat veel minder stress ervaren in uitdagende omstandigheden. Stap voor stap een hechte band met je dier vanuit liefde, vertrouwen en respect. Dat is echt geweldig leuk om te doen!