Honden uit het buitenland

Tijdens een dierentolkgesprek kom ik veel in contact met honden die om wat voor reden dan ook angstig, getraumatiseerd of erg prikkelgevoelig zijn. Vaak honden met een onveilige start doordat ze uit het buitenland komen. Soms hebben ze een tijdje op straat gezworven, soms alleen soms in een roedel. Soms hebben ze ongelukken meegemaakt, auto s die tegen ze aanreden, mensen die ze wegjaagden of stenen naar ze gooiden. Ze hebben in ieder geval moeten vechten voor hun leven. Vaak van pup af aan al alert zijn, in de starblokken om je te handhaven in een vrij harde wereld. Veel puppy s komen op straat terecht en verliezen vrij snel hun moeder. Dit geeft al zo n onveilige start. Vaak ook slechte voedingsomstandigheden doordat ze alles aten wat ze te pakken konden krijgen. Soms ook broodmager. Dit zorgt er voor dat de hond fysiek ook veel zwakker blijft, ook op latere leeftijd als de omstandigheden enorm verbeterd zijn. Vaak zie je overbelaste gewrichten, maagdarmproblemen en/of jeuk. Heel vaak zie je problemen in de achterhand. Daar zit namelijk het eerste chakra. De basis veiligheid van de hond. Is er iets mis gegaan in de eerste levensjaren dan zie je ook vaak problemen ontstaan in de regio van het eerste chakra, dus bekkenproblemen, artrose in de achterpoten, nierproblemen etc.

Slechte socialisatie

Maar het belangrijkste is dat de hond de eerste socialisatie periode heel anders heeft beleefd als wenselijk is. Hun omstandigheden zijn misschien verbeterd maar ze blijven in de overlevingsmodus. Zich aanpassen aan de ingewikkelde, vaak drukke maatschappij is voor deze honden een ware uitdaging. Elk geluidje, elke onverwachte beweging, elk vreemd mens die spanning uitstraalt maakt ze gespannen. Alles maakt dat ze zich klein, onbeschermd en angstig voelen.

Soul retrieval

Die dieren weer een stukje rust en basis geven is heel waardevol. Wat ik vaak zie is dat met name energetische healing deze honden enorm kan helpen. Ten eerste door zware ballast weg te halen middels de jassentechniek. Maar daarnaast kan ook een soulretrieval veel voor deze angstige dieren doen. Een soulretrieval komt voort uit het sjamanisme. Vanuit het sjamanisme gaat men er van uit dat het dier op het moment van een trauma een deel van de ziel kwijt raakt. Het dier verlaat het lichaam om de ellende niet te voelen maar een deel van de ziel komt niet meer terug. Dat is vanuit onze Westerse perspectief erg vaag natuurlijk. Maar als je een beetje open staat voor energie voel je het vaak wel. De energie van de honden is als het ware heel ijl, soms heb je het gevoel dat ze er niet helemaal zijn. Andere honden zijn juist heel nadrukkelijk en druk aanwezig en kunnen van het ene op het andere moment totaal ander gedrag laten zijn. Maar ook daarbij heb je soms het gevoel dat ze er dan niet helemaal zijn. Ze reageren automatisch en kunnen gedrag laten zien dat totaal niet past bij het ware karakter van het dier.

Na een soulretrieval voelen deze dieren weer rustiger en stabieler aan. Er is minder stress en meer rust. Vaak zijn deze honden enorm blij met de 2e kans die ze krijgen, ze doen ongelofelijk hun best om zich aan te passen. Alle hulp voor een stukje meer ontspanning is dan welkom.