Hond met jeuk en een spijsverteringsprobleem

Een klacht bij honden die ik heel veel tegen kom in mijn praktijk is jeuk ten gevolge van spijsverteringsstoornissen. Heel vervelend en vaak is er best veel doorzettingsvermogen nodig, om de hond van dit probleem af te helpen. Regulier wordt vaak prednison ingezet maar dit is vrij belastend en heel vaak helpt het uiteindelijk ook niet afdoende.

Een tijd gelden kwam er een vrouw met een prachtige hond, Sandra genaamd, in de praktijk. De hond had last van jeuk met name op de kop en in de oren. De binnenkant van de oren was rood, warm en pijnlijk. Er waren ook rare kale plekken op haar neus en ze liep wat stram.  Daarnaast had de hond erg veel last van een wisselende ontlasting. Er waren soms opeens weken bij waarbij de hond liep te piepen en te draaien en de eigenaresse midden in de nacht moest opstaan om haar hond uit te laten. Hij had dan last van een dunne ontlasting en leek buikpijn te hebben. Eigenaresse was met haar hond naar de dierenarts gegaan en kreeg prednison voorgeschreven. Dit hielp eigenlijk niet afdoende. Omdat de eigenaresse erg voorstander was van natuurlijke middelen en weerstand voelde om nog meer prednison en antibiotica aan haar hond te geven riep ze mijn hulp in.

Dierentolkgesprek

Ik vind het belangrijk om juist deze casus met jullie te delen  omdat de hond zo mooi in haar gedrag kon aangeven wanneer en welke vervolgstappen nodig waren.

Toen ik voor het eerst kennis kwam maken met Sandra kwam ze me als enthousiast begroeten. Best een grote herdershond maar zo enorm lief en sociaal. Echt in een woord een schat van een hond. Toen ik via een dierentolkgesprek contact met haar zocht voelde ik dat ze ook best wel onzeker was en vrij slecht geaard. Ik vroeg haar hoe dat zo kwam. Ze ervoer dit al lange tijd en het was verergerd sinds haar hondenmaatje was overleden. Haar hondenmaatje was een vrij stoere en stevige hond die graag de leiding op zich nam. Zij ervoer enorm veel steun aan hem. Sinds hij er niet meer was kwam de taak, het erf bewaken, wel erg op haar schouders neer. Dit vond ze moeilijk.

Geschiedenis van de hond

Ik heb de geschiedenis van de hond met de eigenaresse doorgesproken. Het bleek dat de hond op vrij jonge leeftijd bij haar moeder was weggehaald. De plek waar ze vandaan kwam was ook niet een hele fijne plek. Tijdens het dierentolkgesprek had ik dit al gevoeld. Mogelijk dat Sandra een traumatische ervaring had meegemaakt. Daarnaast zorgt het te vroeg weghalen van honden bij de moederhond vaak voor een slechte aarding en een te kort aan moedermelk en voor een matige ontwikkeling van het darmslijmvlies. Hierdoor worden honden op oudere leeftijd vaak gevoelig voor darmproblemen en onzekerheid.

Het eerste consult

We zijn begonnen met herstel van de darmen omdat een onbalans in de darmen vaak zorgt voor huidklachten. We hebben ontstekingsremmende kruiden ingezet en hebben passend voer gezocht. Daarnaast hebben we ook een ontgiftingskuur ingezet. Toen ik voor het 2e consult kwam waren de klachten nog niet weg. Sterker nog het leek allemaal wat heftiger te worden. Dit is iets wat ik vaker tegenkom. Eigenlijk betekend het niks anders dan dat het lichaam van deze hond volop bezig was om een nieuw evenwicht te zoeken. Afvalstoffen worden er uit gezet en er vinden veranderingen in de darmflora plaats. Ook was de talgproductie verhoogd een teken dat het lichaam bezig is met ontgiften. Dus het 2e consult was gericht op herstel van de darmwand en het verminderen van de talgproductie met celzouten. En toen ik voor het 3e consult kwam zag ik al een hele andere hond. De darmproblemen waren over. De ontlasting was weer normaal en de huid was veel rustiger.

Onbalans in de emoties en energetisch systeem

Voor dit soort klachten reken ik meestal zo n 3 consulten dus ik vermoede dat we er wel een beetje waren en dat deze lieverd het nu wel weer zonder ons hulp kon. Maar na een paar weken belde de eigenaresse verontrust. Haar hond was zo somber. Hij lag steeds binnen terwijl hij anders altijd op het erf rondscharrelde. Hij knaagde op de deurmat. Iets wat hij nooit deed en hij oogde gewoon niet happy. Ik heb contact met deze hond gezocht via een dierentolkgesprek en de hond liet mij weten zich inderdaad somber te voelen. Ze voelde zich onzeker. Het voelde aan alsof ze een spons was die alle emoties en spanningen in zich opnam en door haar slechte aarding kon ze dit niet meer loslaten. Haar hele energetisch systeem zat vol ballast. Dus hier werd ik er weer even aan herinnert. Het dier bestaat niet alleen uit een fysieke gesteldheid ook aandacht voor de emoties en energetisch systeem is van groot belang. En gelukkig stond de eigenaresse helemaal open voor de volgende stap. We hebben de Jassentechniek bij haar gedaan om alle ballast af te voeren en daarnaast hebben we homeopathische middelen ingezet om haar te helpen zichzelf iets meer af te schermen van haar omgeving en meer te aarden.

Lavendel_1400

Inentingen

Een week later belde de eigenaresse. Ze was helemaal enthousiast want haar hond had een geweldige transformatie ondergaan. Ze was weer vrolijk, scharrelde weer over het erf en leek wel 5 jaar jonger. Ook liep ze niet meer zo stijf. Super leuk om te horen. Hierbij sloot ik ons contact af in de veronderstelling dat hond en baasje zich verder zouden redden. Helaas 6 weken later kreeg ik een berichtje. Ze had haar hond in moeten laten enten en sindsdien was de jeuk weer terug. Helaas ook dit gebeurd vaak. Met name honden met een zwak immuunsysteem zijn zeer kwetsbaar. Inentingen kunnen vaak het hele systeem weer laten ontregelen. We zijn gestart met het ontstoren van de inenting met homeopathie en celzouten. Gelukkig werden de jeukklachten hier al snel minder heftig door. Sandra kreeg in deze periode ook een ontsteking bij haar oren. Een teken dat het lichaam al de vervuilende stoffen er uit zet. Maar deze ontsteking verdween gelukkig weer snel.

Uiteindelijk resultaat behandeling

Sandra was daarna weer helemaal vrolijk, enthousiast en 100% gezond. Geen jeuk of darmklachten meer. Gewoon een happy hond. Voor mij was het een intensieve casus waar ik weer veel van geleerd heb. Deze hond liet me precies zien wat ze nodig had en op welke tijdstippen we moesten bijsturen en de eigenaresse was heel begaan met haar hond en stond 100% achter de behandeling.  Dit zorgde er voor dat het niet anders kon dat het probleem uiteindelijk verholpen kon worden en zowel ik als de eigenaresse zijn weer een stukje wijzer geworden.

*In verband met de privacy is dit een fictief verhaal met foto’s, namen en situaties die zijn gebaseerd op mijn ervaringen in de natuurgeneeskundige praktijk.

Vitality4Animals