Eenzaamheid

Eenzaamheid komt veel voor bij dieren. Er zijn natuurlijk dieren die alleen gehouden worden en zich daardoor eenzaam voelen maar er zijn ook dieren die een maatje hebben en zich toch eenzaam voelen. Dieren willen, net als wij mensen, verbinding voelen. Het maakt niet uit welk diersoort het is, zowel honden als katten als paarden hebben die diepe behoefte aan verbinding.

Verbinding

Wat ik soms voel bij dieren is dat het niet lukt die verbinding met hun mens te voelen omdat hun mens zo druk is en zo in zijn hoofd zit. Het dier zoekt dan contact maar voelt niet dat de energie tussen hun gaat stromen en dat geeft een licht gevoel van isolatie, van afgesneden zijn. Duurt dat lang dan kan het dier daar stress van ondervinden. Bijvoorbeeld een hondeneigenaar zorgt perfect voor haar hond, doet alles om hem gelukkig te maken maar het lukt niet om op gevoelsniveau contact te maken. Of een paardeneigenaar is volop bezig met de training van haar paard, kijkt elke dag vol aandacht naar de voeding, naar de omstandigheden en naar de spieropbouw. Maar op emotioneel niveau vind er geen uitwisseling plaats tussen mens en dier. Dit is naar voor het dier maar ergens voelt de mens het vaak ook wel. Het geeft een onaangenaam gevoel. Het dier lijkt ook geen interesse in je te hebben. Op den duur weigert het paard misschien om voor je te werken. Er ontstaat boosheid, ik doe alles voor mijn paard maar wat krijg ik er voor terug? En er is geen opzet in het spel, de eigenaar voelt vaak echt wel liefde voor zijn dier maar uit dit niet op die manier dat het bij het dier aankomt. Op materieel niveau geef je veel maar op emotioneel niveau is er een grote afstand. En laat dieren nou vooral op dit emotionele niveau verbinding zoeken.

Wat kun je zelf doen?


Wat enorm helend is voor elk dier is, al is het maar een minuutje, is volop je liefde naar het dier laten stromen. Ook gestreste dieren, agressieve dieren of zieke dieren hebben hier enorm veel behoefte aan. Ga bij je dier zitten, roep de liefde in je hart op, kijk met een open blik in de ogen van je dier en laat je liefde in hem/haar stromen. Doe je dit dagelijks dan zal je merken dat het dier zich steeds meer open stelt voor je en dat jullie band gaat groeien. We willen graag het allerbeste voor ons dier en heel vaak uiten we dat door het beste voer, de beste therapeut en de beste omstandigheden te creëren. Ik zeg niet dat dat niet ok is. Maar wat we vaak vergeten is dat liefde gratis en in overvloed voorhanden is en dat een minuutje in liefde vaak zo enorm veel goed doet. Het is helend voor het lijf en voor de emoties. En juist heel bewust de liefde in je hart heel sterk laten worden en dit richting je dier sturen kan heel veel doen. Iedereen kan het. Het is zo simpel dat je het bijna vergeet. En laat je niet van de wijs brengen als je dier niet direct reageert. Geef het de tijd, het is soms nieuw voor hem/ haar dat je je hart opeens zo wagenwijd open zet. Maar dat komt wel als je het vaker bewust doet.

Let give it a try!