Dieren rouwen

Contact met overleden dieren

Van de week ook weer met verschillende dieren contact gelegd die al waren overleden. Het blijft bijzonder en waardevol. Er zijn dieren die heel prettig aanvoelen na hun overlijden. Ze zijn in een fase terecht gekomen waarbij ze oude kwetsuren healen en veel loslaten om zich zo voor te bereiden op een nieuwe incarnatie. Er zijn ook dieren die vast lijken te zitten na hun dood. Oftewel ze hebben niet door dat ze dood zijn en blijven zoeken naar hun vaste maatjes en routines oftewel ze blijven bewust rond hangen. Dat kan ook weer vele redenen hebben bijvoorbeeld omdat de eigenaar ze moeilijk los kan laten of een dier maatje niet los gelaten kan worden of het dier is erg getraumatiseerd en kan niet verder. Soms als een dier vermist is is het niet duidelijk of het dier overleden is. Meestal is het wel duidelijk te voelen. De energie voelt ijler aan, er zijn minder heftige emoties, er is een algeheel gevoel van lichtheid en vrede te voelen. Maar het kan ook zijn dat het dier dus niet doorheeft dat het dood is en blijft hangen, dan voel je dus niet heel veel verschil met een nog levend dier en kunnen de emoties nog even sterk te voelen zijn. Dat maakt het lastig, zeker als het dier er van overtuigd is dat het nog leeft.

Wat ik ook sterk ervaar is dat veel dieren nog steeds een hechte band voelen met hun maatjes en eigenaren. Ze pendelen dan ook wat heen en weer tussen de mens en dieren die ze lief hebben en de plek waar ze aan het herstellen zijn. Ze kunnen zich ook bemoeien met andere dieren.

Zo had ik van de week contact met een overleden hond die mij er op wees dat een andere hond mijn hulp nodig had. Dat dier waar die hond me op wees was erg van slag. Ik op zijn advies even gecheckt of dit zo was en inderdaad wat een heftige emoties bij dat dier. Ik moest deze hond echt even gerust stellen dat hij weer gewoon door kon, dat zijn maatje was overleden maar dat het nu goed met die hond ging en dat hij dus niet in die paniek hoefde te blijven hangen. Na even flink zijn emoties geuit te hebben voelde ik rust ontstaan. Gelukkig. De eigenaar gaf aan dat de hond in kwestie inderdaad van slag was en na het gesprek weer ok was. Dat is fijn om te doen want dieren kunnen net als ons rouwen en hebben het soms even nodig hun verhaal te doen en emoties te laten voelen, dat lucht op.