Blog

Trauma verwerking

Nieuw paard in de kudde

Sinds kort is er een nieuw paard bij mijn twee IJslanders komen te staan. Een mini paardje. Ze heeft een belastend verleden en is opgevangen door een vrouw met hart voor dieren. Ze heeft een aantal zeer mooie veulens ter wereld gebracht. Maar het verleden bleef haar parten spelen. Vermoedelijk is ze ooit mishandeld en er is heel veel achter haar aangejaagd in de wei omdat ze zich niet liet vangen. Je kon haar slechts met grote moeite een halster omdoen. Ze kreeg een liefdevolle verzorging op haar oude plek maar helaas was het daar erg druk, steeds vreemde mensen rondom haar stal en weide maakte dat ze constant op scherp stond. Toen ik bij de eigenaresse kwam voor een consult van een van haar paarden, kwamen we er op uit dat ze mogelijk meer tot rust zou kunnen komen op de Paddock Paradise van ons.

Natuurlijk hebben we alle paarden goed voorbereid om de veranderingen door met alle betrokkene een dierentolkgesprek te doen. Mijn IJslanders gingen direct akkoord met het plan om een nieuw paard te introduceren. De ruin is heel sociaal en wat hem betreft is het hoe meer paarden hoe beter. De merrie is wat kieskeuriger. Dus de nieuwe mocht komen als ze maar niet haar eten op zou eten. Dus zo gezegd zo gedaan. Het plan was haar rustig te laten wennen aan de andere paarden door er een draadje tussen te doen de eerste week. Maar ze besloot anders. Ze ging door alle draden heen en wilde gelijk kennis maken met de Ijslanders.
Ze leek zich snel thuis te voelen. Maar ze liet ze de eerste weken niet het halster om doen door mij. Naarmate de weken voorbij gingen, gaf dat mij ook wel wat spanning. Ik wilde haar graag kunnen pakken om haar hoeven wekelijks te kunnen bijvijlen net als ik bij mijn eigen paarden doe.

Hoe om te gaan met trauma’s?


Ik heb haar ondersteund met verschillende technieken om het makkelijker te maken. Ik heb haar een bachbloesemmix gegeven wat haar al meer ontspannen maakte en ik heb de jassentechniek gedaan om ballast af te voeren en dan met name haar traumatische ervaringen. Ik heb ook de Quantum- Allergy methode ingezet en ik heb een dierentolkgesprek met haar gedaan. Tijdens dit dierentolkgesprek visualiseerde ik heel duidelijk waarom ik haar een halster om wilde doen. Daarna heb ik het beeld overgebracht dat ik heel voorzichtig het halster om zou doen waarbij zij het tempo waarop mocht aangeven. En vervolgens zag ik haar stralend en trots met een halster om staan. Ik heb daar al mijn liefde en trots in overgebracht want dieren vangen de emoties en de visuele beelden die wij uitzenden heel goed op. En wat bleek de volgende dag liet ze het halster omdoen. Wel met tussen pauzes zoals we af hadden afgesproken, zij mocht het tempo bepalen. Dus het halster voor haar houden met wat brokjes in mijn hand en wachten tot ze haar neus vrijwillig in het halster wilde steken en dat deed ze. Ik trots en zij keek ook zo trots! Sindsdien is het geen probleem meer.

Vertrouwen herstellen

Ik zie aan haar dat ze een stuk relaxter is geworden en toch is ze er nog niet. Ik voel dat er nog altijd een soort diepgewortelde argwaan in haar zit. Ik ben nu ook bij haar bezig met de trust techniek oftewel mindfulness bij dieren in haar bijzijn. Ik zie dat ze dit heel fijn vind. Door voor haar een vredige sfeer neer te zetten kan zij oude trauma, en spanningen los leren laten en er een diep gevoel van ontspanning en vertrouwen ontstaat. En heel langzaam zie ik haar veranderen. In haar gedrag laat ze vaak veel onrust zien. Aan de ene kant constant zenuwachtig contact zoeken en aan je jas knabbelen en aan de andere kant argwaan en weg willen vluchten. Maar ze kan nu steeds vaker heel rustig bij me staan. Een paar weken geleden zocht ze me zelfs op voor mindfulness en ging liggen om allerlei ballast los te laten. Zo n daad van vertrouwen. Heel mooi om dit mee te mogen maken!

Jouw dier ondersteunen


Heb je een dier met gedragsproblemen? Heel vaak is er wat aan te doen. Juist de combinatie van middelen, zoals; bachbloesems en homeopathie en maatregelen, zoals: jassentechniek, dierentolkgesprekken en mindfulness voor dieren helpen zeer goed.

Maag- en darmproblemen bij dieren

Ik heb wel vaker iets geschreven over maag-darmproblemen bij dieren maar nu wil ik het even vanuit een ander perspectief doen, namelijk mijn persoonlijke ervaring. Sinds dat ik mijn praktijk startte in 2015 heb zeer veel honden, katten en paarden met maag-darmklachten in mijn praktijk gezien. Ik richt me dan ook vaak op het herstel van de darmen en geef veel voedingsadviezen. Het gekke is dat ik mijn eigen voedingspatroon eigenlijk nooit heel serieus onder de loep heb genomen en dat terwijl ik mijn hele leven al last heb van maag-darmklachten. Dus tijd voor aanpassing van mijn eigen voedingspatroon.

Symptomen

Even een schets van de symptomen die ik heel veel voorbij zag komen bij de dieren. Ik zag veel honden die jeuk en regelmatig verstopte oren hadden. De vacht zag er vaak wat dof uit, de honden liepen wat stram en soms met een gebogen rug (buikpijn). Paarden met regelmatig wat dunne mest, soms wat lange haren op de buik, veel gerommel in de buik en regelmatig was de hengstigheid van de merries te heftig. Katten met een slechte vacht, regelmatig iets verstopte oren, soms erg gefixeerd op eten, vaak ook wat vieze ogen. Dit zijn klachten die ik vaak zie en die dus met elkaar samen hangen. Je ziet bij maag en darmproblemen heel vaak: wisselende ontlasting, koliek, winderigheid, jeuk, overgeven, slechte eetlust, huidproblemen, allergieën, hormonale klachten, oor problemen, verlaagde weerstand en futloosheid.

Fysiek reactie op voeding

dog-2771272__340

Als het lichaam voeding te verwerken krijgt waar het eigenlijk slecht mee om kan gaan, dan raakt de darmwand geïrriteerd, er ontstaan ontstekingen in de darmwand. Je spreekt dan van voedingsintolerantie. Gaat dit proces langer door, dan ontstaan er op het laatst kleine gaatjes in het darmslijmvlies (lekkende darm). Hierdoor komen allerlei schadelijk stoffen te makkelijk in de bloedbaan. Als die stoffen in de bloedbaan komen, zorgen ze vaak voor allergische reacties  en een verhoogde ontsteking gevoeligheid van het lichaam. Er kan dus jeuk ontstaan en soms rode plekken en ontstekingen. Door de slechte darmwerking worden bepaalde vitamines en mineralen minder goed opgenomen, er ontstaan dus tekorten. Ook wordt de weerstand voor een groot deel in de darmen geregeld, dus er ontstaat vaak  een verlaagde weerstand. De organen lever en nieren raken vaak overbelast door alle schadelijke stoffen in het lichaam. Doordat het lichaam afvalstoffen kwijt moet raken, krijgen dieren bijvoorbeeld ontstoken oren, hoefzweren en som is er sprake van een verhoogde oorsmeer productie. Het lichaam heeft het hier druk mee, dus is er veel minder energie beschikbaar voor andere dingen, er ontstaat een moe gevoel.

Ervaringsdeskundige

foal-3467649__340

Ook ik had vaak soortgelijke symptomen. Ik had regelmatig verstopte oren, een iets verlaagde weerstand, snel een wat opgezette en pijnlijke buik, problemen met de stoelgang, heftige menstruatiepijnen en erg snel vermoeid. Kortom alles wees op maag-darmproblemen gelinkt aan een mogelijke voedingsintolerantie. Ik heb een test laten doen met behulp van bioresonantie en inderdaad ik kon een aantal voedingsstoffen slecht verdragen, waaronder gluten en zuivelproducten. En aangezien ik al vegetarisch at, was ik daar niet blij mee, want voor mijn gevoel bleef er dan maar weinig over Ik had helemaal geen zin mijn voedingspatroon om te gooien. Maar toen ik er eenmaal mee aan de gang ging viel dat reuze mee. Het was even zoeken naar alternatieven maar uiteindelijk kwam ik daar wel uit. En belangrijker, ik heb zelden meer last van een opgezette en pijnlijke buik, geen menstruatieproblemen meer en ook geen verstopte oren. En natuurlijk ben ik nu aan de gang met middelen om de spijsvertering weer te normaliseren. Als dat lukt, dan moet het mogelijk zijn weer steeds meer producten te kunnen eten zonder last te krijgen.

Herstel van de darmen

Voordeel van dit proces is dat ik nog beter kan aanvoelen wat de dieren ervaren. Heeft je dier last van klachten die te maken hebben met de spijsvertering, dan is dus de belangrijkste stap om de juiste  voeding te vinden die past bij je dier. Dit is meestal voeding die past bij wat het dier van oorsprong at. Dus voor hond en kat een goede kwaliteit vlees en dus geen goedkope brokken. Voor paarden een goede kwaliteit hooi, gras. Geen granen en voordroog/ kuil. Maar daarnaast heeft ieder dier zijn eigen specifieke behoeften. Het voer waar het ene dier het prima op doet, kan het andere dier juist niet verdragen. Dus het is zoeken, wat past het beste.

cat-1136365__340

Vervolgens ben je er nog niet. Het maag-darmstelsel heeft jarenlang geleden onder deze slechte voedingsomstandigheden en dus zul je middelen moeten inzetten om de darmen te ondersteunen. Daarbij is het belangrijk verschillende stappen in de juiste volgorde te nemen. Sla je een stap over, dan lukt het vaak niet om de balans volledig te herstellen en blijft het wat kwakkelen. De stappen zijn globaal:

 • De ontstekingen in het darmslijmvlies verminderen
 • Pathogenen in de darmen aanpakken
 • Darmslijmvlies herstellen
 • Darmflora herstellen
 • Stress verlagen

Met welke middelen je dat doet hangt af van het dier en zijn omstandigheden.

Ik ben er in ieder geval blij mee dat ik na jaren kwakkelen toch eindelijk ook eens goed naar mijn eigen klachten kon kijken en hier stappen in heb gezet. Want uiteindelijk voel ik me daar een stuk beter door.

Indien je klachten bij je dier ervaart en je komt niet echt verder. Schakel op tijd een gediplomeerd diertherapeut in en ga gericht aan de slag met het herstel.

Vitality4Animals

Reinigingskuur voor dieren

Zowel de herfst als de lente zijn seizoenen waarbij het dier vaak zelf al begint met reinigen. Soms zie je paarden meer zand eten/oplikken. Dit kan duiden op zijn natuurlijke behoefte om zich te reinigen. Soms zie je honden bepaalde wortels uitgraven en opeten. Deze wortels kunnen een reinigend effect hebben. Of je ziet honden de bloemen van de paardenbloem opeten. Zelf kan je het soms ook voelen. De bekende lente-dip maar zeker ook in de herfst kan je een korte periode hebben waarin je je wat minder fit voelt. Het kan goed zijn dat je lichaam dan bezig is met reinigingsprocessen.

Maar waarom een reinigingskuur?

Alle opgebouwde gifstoffen die de dieren in de winter hebben opgeslagen worden op deze manier weer afgevoerd. In de winter verspild de dieren instinctief zo min mogelijk energie aan reinigingsprocessen, de energie moet namelijk gebruikt worden voor het warm houden en het zoeken naar voedsel. Ook het lichaam van onze gedomesticeerde dieren zijn nog steeds zo ingesteld, ondanks dat zij vaak niet heel hard hoeven te werken om te kunnen overleven. Maar in de lente komt de energie weer vrij om alle belastende stoffen er uit te werken. Hierdoor blijft de weerstand van je dier hoog en kun je veel klachten voorkomen. Veel dieren krijgen namelijk belastende stoffen binnen. Je kunt denken aan resten van bestrijdingsmiddelen, smaak- en geurstoffen in de voeding, wormmiddelen, inentingen en milieuvervuiling (lucht, water, bodem), schimmels in hooi, medicijnen, etc. Regelmatig kunnen dieren deze afvalstoffen zelf prima afvoeren maar onze huisdieren krijgen tegenwoordig zoveel te verwerken dat het heel vaak heel goed is om het lichaam een handje te helpen. Zeker omdat de dieren ook niet meer zelf op zoek kunnen gaan naar die kruiden en mineralen die het hiervoor nodig heeft.

Symptomen herkennen

Sommige dieren kunnen de afvalstoffen prima zelf uit het lichaam werken via de ontlasting/mest, urine en door te zweten. Soms is de vervuiling echter te sterk waardoor de organen zoals lever, nieren en darmen overbelast raken. Het lichaam gaat dan andere uitscheidingsorganen gebruiken om de afvalstoffen er uit te werken. Dat kan bijvoorbeeld via de zintuigen. Je dier krijgt dan vieze of tranende ogen, neus uitvloeiing of verstopte oren. Je paard kan de afvalstoffen ook via de hoeven proberen kwijt te raken met als gevolg een slechte hoefkwaliteit en soms zelfs hoefzweren.

Ook de huid is een uitscheidingsorgaan. Als er grote hoeveelheden afvalstoffen via de huid uitgescheiden worden, zie je een dier met een slechte vachtkwaliteit. Je ziet veel schilfers en een vettige, rommelige vacht en soms ontstaat er jeuk. Als een dier veel afvalstoffen stapelt trekt dit vaak ook veel meer vliegen, vlooien en muggen aan, wat heel vervelend is en tevens het risico op zomereczeem vergroot. 

Reckeweg methode

Binnen de natuurgeneeskunde wordt de Reckeweg methode veel gebruikt om in te kunnen schatten hoe ernstig het dier vervuild is. Volgens de Reckeweg methode kan het afweersysteem van het lichaam in 5 fases verdeeld worden, die elkaar overlappen en afhankelijk zijn van elkaar. Deze 5 fases zorgen er voor dat het lichaam in staat is toxische afval stoffen te elimineren, of het lichaam probeert om het effect van de toxische stoffen te minimaliseren of te compenseren.

In de eerste 3 fases kun je je dier via een ontgiftingskuur nog prima helpen zijn overtollige afvalstoffen uit te scheiden. In de latere stadiums kunnen de toxische stoffen onherstelbare schade aan cellen veroorzaken waardoor er allerlei ziekten kunnen ontstaan.

Kortom, in heel veel gevallen is het beter om deze opstapeling van te veel afvalstoffen te voorkomen door de dieren op tijd een reinigingskuur te geven.

Reiniging met groene leem

Een krachtige reiniging is het reinigen met groene leem. Groene leem is een kleisoort die voor 100% door de natuur is samengesteld. Groene leem bevat veel mineralen en is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Ik persoonlijk geef het liefste in de herfst een reinigingskuur met groene leem omdat je dan ook extra mineralen toevoegt die de dier goed kan gebruiken voor de aanmaak van zijn wintervacht. Bij inname dringt de groene leem diep in alle weefsels door, ook in het bindweefsel, waar veel gifstoffen zijn opgeslagen. De groene leem is in staat zich te binden aan deze gifstoffen en voert ze vervolgens af via de bloedbaan.

Omdat er op deze manier meer afvalstoffen in de bloedbaan komen als normaal kan je dier zich ziek gaan voelen, vergelijkbaar met een lichte griep. Dit is op zich niet erg, je dier is bezig afvalstoffen uit het lichaam te werken. Gun je dier tijdens een reinigingskuur daarom voldoende rust.

Een groene leem kuur is dus best intensief voor je dier, geef deze dan ook niet aan zwakke, drachtige of zieke dieren en geef deze reiniging met groene leem bij voorkeur onder begeleiding van een natuurgeneeskundige.

Kruiden, celzouten

Er bestaan ook andere ontgiftingskuren zoals celzouten, chlorofyl of kruiden zoals paardenbloem en brandnetel. Paardenbloem heeft een stimulerende werking op de spijsvertering en de stofwisseling. Daarnaast werkt het stimulerend op de urinewegen, lever en galblaas waardoor afvalstoffen uit het lichaam gewerkt worden. De plant bevat ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele conditie verbetert. Tot slot bevat de wortel van de paardenbloem unuline, een stof die helpt de bloedsuikers te verlagen.

Brandnetel reinigt het bloed, het stimuleert de spijsvertering en urinewegen en helpt zo blaasgruis af te voeren. Door het hoge gehalte silicium en xanthophyl is het zeer geschikt voor huidaandoeningen. Sommige dieren kunnen niet goed tegen de histamine dat in brandnetel zit. Dus altijd de reactie van je dier op de kruiden in de gaten blijven houden. Tot slot bevat brandnetel ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele weerstand een boost kan geven.

Zowel brandnetel als paardenbloem zie je natuurlijk heel veel in de lente. Deze kruiden zijn dan ook bij uitstek geschikt voor een lente reiniging. 

Een kruidenkuur dien je altijd met veel kennis en in de juiste dosering en gedurende een korte periode te geven, anders kan het een averechts effect hebben. 

Een reinigingskuur kun je het beste twee keer per jaar geven, in het voor- en najaar. Zo houd je je dier gezond. Inde lente is een consult (op locatie of op afstand) aan te bevelen om zo heel gericht je dier een boost te geven zodat ze gedurende de zomer minder klachten kunnen gaan ontwikkelen.

Mindfulness met je dier

Ik mediteer al jarenlang omdat het me rust in mijn hoofd geeft en ontspanning. Ik vind het ook onontbeerlijk als je veel met energie werkt of communiceert met dieren. Want juist tijdens het communiceren met dieren is het belangrijk dat je hoofd niet vol zit met gedachten en gevoelens want dan vang je weinig tot niks op van het dier. Ook in de dagelijkse interactie met dieren is die rust heel belangrijk. Sinds enige tijd volg ik een cursus: “Trust techniek“. Hierin wordt heel duidelijk uitgelegd welk effect het heeft als je meer in het hier en nu bent samen met je dier. Je band wordt er een van rust, vertrouwen en respect. Dus ideaal voor dieren die om wat voor reden dan ook redelijk snel hoog in hun energie zitten en daardoor angstig of zelfs agressief worden.

Mindfullness met je dier

Mediteren met je dier zorgt voor een hechte verbinding met je dier en een sterke connectie. De band met je dier wordt er een van wederzijds respect en vertrouwen. Ik kan er heel veel over schrijven maar eigenlijk moet je het ervaren want dan zie je wat voor effect het op je dier heeft als je je even op het hier en nu concentreert en je even niet verstrikt bent in je dagelijkse gedachtegang. Hierdoor verlaagd het dier zijn eigen denk/ voel activiteit en kan volledig ontspannen. In die ontspanning kunnen dieren allerlei emoties los gaan laten. Je ziet de dieren dan ook vaak kauwen, likken en zich uitrekken of schudden. Het is een andere ontspanning dan dat je dier gewoon slaapt, er vind een verwerking plaats van allerlei emoties en gevoelens.

Voelen in plaats van denken

Dieren denken niet in taal zoals wij doen maar ze voelen wel heel veel. Ze voelen heel goed waar jij  als eigenaar mee bezig bent. En heel vaak zijn wij enorm druk in ons hoofd en dit kan dieren erg onrustig maken. En als er onrust ontstaat kunnen dieren niet goed leren, is er geen verbinding en geen vertrouwen. En mediteren is veel makkelijker dan je denkt. Je hoeft niet als een monnik een maand op een berg te gaan zitten om in het hier en nu te zijn. Het is een kwestie van je focus verleggen van je gedachten naar je zintuiglijke ervaringen. Daar zijn simpele oefeningen voor die iedereen kan leren.

In het hier en nu aanwezig zijn

Indien je de vaardigheid van in het hier en nu aanwezig zijn je eigen hebt gemaakt, is het makkelijker om je met je dier te verbinden. Je dier merkt het direct wanneer je in het nu bent en gaat er graag in mee omdat het zo fijn ontspannen aanvoelt. Met een beetje oefening kan je ook in spannende situaties toch contact maken met je dier en hem/haar tot rust brengen. Jij wordt dan de veilige basis voor je dier en je dier gaat je opzoeken om die ontspanning weer te voelen.

Gedragsproblemen

Dit geeft je dus een enorme mogelijkheid om je dier te leren zich op elk moment te ontspannen en zich vredig te voelen. Het is eigenlijk goed voor elk dier om deze mindset te ervaren met zijn of haar eigenaar. Het is natuurlijk helemaal essentieel voor dieren met angsten, stress, onzekerheid, wantrouwen, agressie of een slechte concentratie. Denk ook aan paarden die altijd met een te hoge hoofdhouding blijven lopen, snel schrikachtig worden of bepaalde angsten hebben. Maar ook honden die veel blaffen, die uitvalgedrag vertonen of nerveus zijn. En bij katten die uithalen, die constant aandacht opeisen, die veel miauwen, stress ervaren, naast de bak plassen of de bank kapot krabben.

Eigen ervaringen

Met mijn eigen dieren zie en voel ik hoe onze band zich verdiept. Carina Star is bijvoorbeeld een paard met een trauma, haar helpt het enorm om haar stressniveau naar beneden te brengen en mensen weer volledig te gaan vertrouwen. Maar ook Fjorgyn mijn merrie is best snel gespannen en ook haar helpt dit zo enorm goed. Ze heeft ook voernijd. Door regelmatig in het hier en nu te zijn als ik haar voer geeft, leert ze om voer niet te associëren met onrust en vechten maar er veel relaxter mee om te gaan. Mijn ruin Drengur is al vrij geaard en ontspannen van zichzelf maar ook bij hem merk ik dat het veel doet. Voor hem is het best een verantwoordelijkheid om samen te leven met twee merries die beide best snel in de stress kunnen schieten. Voor hem is loslaten heel belangrijk. Dus ook voor hem heel fijn.

Toepassing tijdens consulten

Tijden consulten leer ik de eigenaren nu vaak deze meditatie technieken aan en ik zie al vele mooie resultanten voorbij komen. Ook is het goed te combineren met de Quantum Allergy methode die ik eigenaren ook vaak leer. Zo kun je zelf het stressniveau van je dier verlagen. Dat is pas echt verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van je dier.

Ik kom graag langs om je te laten zien en te ervaren wat het doet bij dieren en hoe je het zelf in kunt gaan zetten. Ik leer je dan een aantal oefeningen die je helpen het stress niveau bij je dier naar te brengen ongeacht de omstandigheden. Bijkomend voordeel, ook jij als eigenaar gaat veel minder stress ervaren in uitdagende omstandigheden. Stap voor stap een hechte band met je dier vanuit liefde, vertrouwen en respect. Dat is echt geweldig leuk om te doen!

Quantum-Allergy in de praktijk

Wat heeft de Quantum Allergy cursus mij gebracht. Hoe werkt het en wanneer kun je het inzetten?

Allergieën en intoleranties

Afgelopen winter heb ik een bijscholing gevolgd, namelijk Quantum Allergy. Ik kom namelijk heel veel dieren tegen die met allergieën en intoleranties kampen. Dit uit zich vaak in jeuk, dunne of sterk wisselende mest/ ontlasting, traanogen, doffe vacht, weinig energie hebben, overgeven, koliek, zomereczeem etc. In 9 van de 10 keer is dit goed aan te pakken door een juiste manier van voeren.

Herstel maagdarmstelsel

Daarnaast is herstel van het maagdramstelsel vaak heel hard nodig. Ook als er alleen sprake is van jeuk. 80% van het immuunsysteem wordt in de darmen bepaald en het immuunsysteem is verantwoordelijk door het over-reageren op een bepaalde prikkels. Maar in een klein aantal gevallen helpt dit ook niet voldoende. Mijn eigen paarden zijn daar een goed voorbeeld van. Mijn merrie heeft last van een lichte vorm van zomereczeem en mijn ruin van COPD oftewel allergie voor schimmels en stof in het hooi.

De harde schijf van het dier

Ik weet nog heel goed dat een docent op de Silverlinde vertelde dat een allergie vaak op de harde schijf van het dier gaat zitten en dat middelen dan nauwelijks werken. Dit is me altijd bijgebleven en mijn vraag was dan ook altijd hoe haal je dat van die harde schijf af dan? De Quantum Allergy was wat ik zocht. Want door dit toe te passen ben je op energetisch niveau bezig die info van de harde schijf af te halen. Met de harde schijf van het dier bedoel ik dan eigenlijk het celgeheugen. Elk dier en mens heeft een celgeheugen. Hierin wordt opgeslagen welke prikkels in het verleden tot een negatief effect leidde zodat je die prikkels kunt gaan vermijden. Als een soort overlevingsinstinct dus. Het is dan nodig dit systeem te resetten want de reacties op de verstorende stof is vaak overdreven heftig.

Voorbeelden uit de praktijk

Een aantal praktische voorbeelden. Mijn eigen paard heeft dus last van een allergie van de luchtwegen voor schimmels in het hooi. Er hoeft maar een spoor van een schimmel in het hooi te zitten en het immuun systeem gaat overdreven reageren en de luchtwegen verkrampen waardoor hij minder zuurstof binnen krijgt. Er is niks mis met de spijsvertering. Afgezien van de allergie is mijn paard helemaal gezond. Ik heb hem nu dagelijks gereset voor schimmels in hooi en tot mijn grote verbazing heeft dat hem enorm geholpen. Hij hoest nooit meer, is niet meer benauwd en ik hoef zijn hooi dan ook niet meer te weken. Het is wel zo dat de gevoeligheid blijft, dus ontstaan er situaties waarbij de weerstand weer wat naar beneden gaat, dan kan de klacht opnieuw opspelen is mijn ervaring.

Een ander voorbeeld was van een paard dat altijd heel onrustig werd zodra je met het zadel aan kwam zetten. Het paard had een ernstige maagdarmaandoening dat we met behulp van natuurlijke middelen onder controle hebben gekregen. Ook had het paard een blokkade in zijn rug die met osteopathie verholpen is en ten slotte paste het zadel niet goed. Met behulp van een zadelpasser is er een mooi nieuw zadel aangemeten dat goed past. Dus dit paard was op alle vlakken weer helemaal hersteld.  Maar in het verleden had dit paard door haar gevoelige buik, de blokkade in haar rug en het slecht passende zadel een negatieve associatie ontwikkeld met aansingelen en opzadelen. Ze reageerde daar op met onrust want het zou wel weer eens pijn kunnen doen. Ik heb de eigenaresse de Quantum Allergy methode geleerd en deze heeft zij toegepast op het moment dat haar paard weer onrust vertoonde omdat het zadel in beeld kwam. En tot de grote verbazing van de eigenaresse reageerde haar paard hier direct op. De emotie was gereset en de onrust volledig verdwenen. Mooi toch hoe dat werkt.

Sindsdien pas ik de Qunatum Allergy methode vaak toe tijdens een consult en daarnaast leer ik de techniek ook vaak aan de eigenaren als ik denk dat het dier er baat bij kan hebben. Dus een mooie aanvulling op de andere methoden en technieken die ik al toepas.

Spiegelen dieren

Ervaren jij en je dier soortgelijke klachten?

Dieren zijn zeer gevoelig en als je een hechte band hebt met je dier kan het haast niet anders als dat jullie elkaar gaan beïnvloeden.

Afgelopen tijd heb ik een aantal keren de jassentechniek voor zowel dier als zijn of haar eigenaar gedaan. Waarom? 
In een aantal gevallen voelde ik dat de dieren veel ballast van de eigenaar gingen overnemen. Dit ontstaat snel al je een hechte band hebt met je dier. De dieren gaan je spiegelen en fysieke en mentale/ emotionele blokkades worden door het dier overgenomen. Je dier gedraagt zich angstig en heeft spijsvertering klachten en jij als eigenaar hebt eigenlijk precies hetzelfde. Je zit samen met je dier in een soort energiebubbel .

Je dier laat je eigenlijk vaak heel helder zien waar aan gewerkt kan worden. Dieren zijn er ook in ster in om hun mens in actie te laten komen. Want ik vind het nog niet zo n ramp om zelf met ziekte symptomen te zitten maar als het dier wat mankeert is dat haast ondragelijk. We willen dat het dier gelukkig is en zich goed voelt en kunnen het niet aanzien als ze lijden. Dit zet ons tot actie aan.

Mijn eigen ervaring


Ook mijn dieren laten allerlei symptomen zien die ik aan mijn eigen proces kan linken. Zo hebben beide paarden aanleg voor allergieën en ook ikzelf heb last van voedingsintolerantie. In breder perspectief gezien heb ik moeite om alle prikkels die op mij af komen te verwerken en weer los te laten. Ik raak er snel geïrriteerd van en voel weerstand. Ik zie mijn paarden meebewegen met mijn strubbelingen hierin. Ze laten me zien als ik goed bezig ben en wanneer niet. Confronterend, dat wel.

Waarom is jouw dier eigenlijk in je leven?

Ik kom het vaak tegen dat zowel eigenaar als dier soortgelijke klachten ervaren. Het kan zijn dat je dier en jij je tot elkaar aangetrokken voelen omdat je een soortgelijke achtergrond hebt. Dat gebeurd vaak als je dier voor het eerst ziet dat je dan een enorme klik voelt. Jij voelt dat jullie bij elkaar horen. Heel vaak ontstaat dit omdat jullie soortgelijke emoties ervaren. Bijvoorbeeld jij voelt je vaak angstig omdat je een trauma hebt meegemaakt en je koopt dan een paard dat ook behoorlijk angstig blijkt te zijn en mogelijk ook een trauma heeft meegemaakt. Lastig! Hoe komt je hier verder mee?

Wat kun je er aan doen?

Heel vaak helpt het als je hier een buitenstaander eens objectief naar laat kijken. Via een dierentolkgesprek kun je er vaak goed achter komen wat het dier ervaart en kun jij als eigenaar kijken of jij soortgelijke emoties ervaart. Vaak zit er een link tussen en houden jullie gezamenlijk het probleem in stand. Bijvoorbeeld: honden die aan de lijn trekken, niet alleen kunnen zijn, katten die onzinnelijk zijn of agressief, paarden die op hol slaan of nerveus zijn etc. Vanuit mijn achtergrond (psychiatrisch verpleegkundige) en met ervaring met veterinaire natuurgeneeskunde, kan ik jullie samen weer op weg helpen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde oefeningen aan te leren (vanuit de Quantum-Allergy en meditatietechnieken) die je op een makkelijke manier uit deze visuele cirkel kunnen halen. Ik richt me dus in de behandeling zowel op het dier als op de eigenaar. Dat is een boeiend proces waarbij je veel kan leren. Je dier is eigenlijk je coach en via het dier kun je dus heel veel over jezelf leren en bepaalde blokkades naar boven halen en aanpakken.

En ik merk dat zowel eigenaar en dier daar blij van worden want het maakt het leven samen en stuk vrolijker en lichter. En als je gezamenlijk je uitdagingen kunt overwinnen krijg je vaak een nog hechtere band met je dier. Jij kunt je dier echt helpen verder te komen en daar zullen ze je zeer dankbaar voor zijn! En als bijkomend effect kom je zelf ook weer een stapje verder.

Natuurlijk weidebeheer

Meer biodiversiteit voor gezondere paarden!

Als je om je heen kijkt zie je vooral veel groene, vrij eentonige weides, heel anders dan de strookjes groen die je in natuurgebieden tegen komt en die uit veel verschillende grassen, kruiden en bloemen bestaan. In het algemeen kun je stellen dat zeer veel paarden weilanden in Nederland een lage diversiteit aan grassen en kruiden hebben. De meeste weilanden zijn ingezaaid met Engels Raaigras. Engels Raaigras is zeer in trek bij de boeren omdat het een  hoge productie geeft, snel groeit, zich snel hersteld en sterk is. Dit gras is misschien geschikt voor koeien maar veel minder geschikt voor paarden. Het bevat voor paarden een te hoog energiegehalte en te laag gehalte aan vezels. Een weide met veel verschillende grassoorten met lage energiegehalten en veel verschillende kruiden is ideaal voor paarden. Hun hele spijsvertering is afgesteld op deze grofstengelige grassen en kruiden. Gras met te hoge energiewaardes en te weinig vezels geven tal van gezondheidsproblemen, zoals: hoefbevangenheid, spierbevangenheid, insulineresistentie, koliek, hoefproblemen, zomereczeem maar ook vage klachten zoals; slechte weerstand, weinig energie, veel last van huid parasieten, hoesten etc. Daarnaast zijn veel bodems in Nederland uitgeput geraakt door te veel kunstmestgebruik, gif spuiten, drijfmest toedienen etc. Hierdoor ontstaat er een tekort aan mineralen in het gras waardoor er tekorten of een disbalans in de mineralenhuishouding van het paard kunnen ontstaan.

Wat kun je hier aan doen?

Een weide dat altijd intensief bemest is geweest en voor 100% uit Engels Raaigras bestaat is wel degelijk te veranderen in een wei dat veel biodiversiteit bevat.  Het herstellen van de bodembalans is een voorwaarde voor biodiversiteit. Maatregelen voor het stimuleren van een gezonde bodem zijn bijvoorbeeld: compost in plaats van kunstmest/drijfmest gebruiken, het gras de kans geven zich te herstellen/lang laten groeien, bemesten met zeeschelpenkalk/lava en geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken. Veel andere grassoorten en kruiden verschijnen dan in de loop van de tijd vanzelf tussen het Engels Raaigras. Soms is raadzaam het grasland opnieuw in te zaaien of door te zaaien met een graszaadmengsel dat goed past bij de behoeften van paarden. Er zijn verschillende graszaadmengsels voor paarden op de markt waarbij Engels Raaigras niet de hoofdmoot uitmaakt.

Het herstellen van de balans kost tijd, zeker zo’n 3 tot 5 jaar. Zolang deze balans er nog niet is kan er in de wei tijdelijk over woekering gaan plaats vinden door bepaalde (on)kruiden. Uiteindelijk zal de diversiteit echter toenemen en neemt deze over woekering van planten sterk af. Het grote voordeel van diversiteit in de wei, is dat het paard  weer in de gelegenheid wordt gesteld om selectief te grazen, zodat hij bij tekorten zelf op zoek kan gaan naar een geschikte aanvullingen. Kruiden vullen vaak tekorten aan bepaalde mineralen aan en hebben een geneeskrachtige werking.

Bij intensieve begrazing verdwijnen veel kruiden en maken plaats voor het veel sneller groeiend gras. Een kruidenstrook aanbrengen, waar je de paarden dagelijks kort op kan laten lopen, is dan een goed alternatief om toch biodiversiteit aan te bieden. Ook wilgentakken worden heel graag gegeten door paarden en geven natuurlijke diversiteit in hun voedselaanbod.

Een paar praktische tips voor natuurlijk weideonderhoud:

 • Bemest het land met organische compost, gebruik geen kunstmest of drijfmest.
 • Probeer machinaal bewerken te verminderen, dit zorgt namelijk voor inklinken van de grond
 •  Doe regelmatig een test om de pH van de wei te bepalen. Bij zure grond is het raadzaam de wei te bekalken met zeeschelpenkalk en/of lava.
 • Zorg er voor dat een stuk weidegrond minimaal 3 maanden de tijd krijgt zich te herstellen van intensieve begrazing en betreding.
 • Laat de paarden pas eind juni op de wei want dan is het gras uitgeroeid en bevat het veel minder energie/fructaan en meer ruwe celstof.
 • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen.
 • Zaai het grasland in met voor paarden geschikt graszaad. Dit is een mengsel dat weinig Engels Raaigras en veel andere grassoorten met lage fructaan gehaltes bevat.
 • Zorg voor diversiteit in de wei. Als je weinig land tot je beschikking heb kies dan voor een kruidenstrook.

Een wei met veel biodiversiteit is niet alleen gezond voor je paard het ziet er ook nog mooi uit en ook de bijen en vlinders doe je er een groot plezier mee.

Artrose bij dieren

Artrose

Artrose een nare aandoening die gepaard kan gaan met veel pijn en vaak bij oudere dieren voorkomt. Artrose is ook een ziekte die vaak in de winter erger wordt. Met name bij kou en vocht krijgen dieren meer last van pijn. Op dit moment zijn de klachten bij dieren die artrose hebben dus het ergste. Reden om een kort artikel te schrijven over artrose bij dieren.

Wat is artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij er sprake is van slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Het dier hoeft daarbij geen pijn te hebben maar dat kan wel. Als er sprake is van ontstekingen in het gewricht is dit vaak zeer pijnlijk. Vaak ontstaan deze ontstekingen door stoffen die vrijkomen door slijtage van het kraakbeen. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Het proces is echter wel te vertragen met natuurlijke middelen. Ook kunnen we de kwaliteit van leven wel aanzienlijk verhogen door kruiden, essentiële oliën, homeopathische middelen, manuele technieken of energetische behadelingen, zoals QTouch of QAllergy toe te passen.

Hoe ontstaat artrose?

 • Erfelijke aanleg
 • Tekorten in de voeding
 • Blessure of beschadiging in of rond een gewricht
 • Overgewicht
 • Langdurige zware belasting van de gewrichten


Symptomen van artrose zijn:

 • Startstijfheid na een periode van rust
 • Zwelling en warmte van de gewrichten
 • Pijn bij aanraken van de gewrichten
 • Kreupel lopen

Artrose komt bij zowel paarden, honden als katten voor. Bij katten is het vaak minder opvallend omdat een kat de pijn vaak verbergt en het soms niet opvalt als de kat wat minder beweegt. Maar let op zeker 65% van de katten ouder dan 12 heeft artrose.

Wat is belangrijk voor alle dieren met artrose:

 • Veel bewegen; hierdoor wordt de afvoer en aanvoer van stoffen naar en van het gewrichtskraakbeen bevorderd en daarnaast is het van belang dat banden, pezen en spieren in goede conditie blijven om de beperkingen op te kunnen vangen. Maar vermijd heftige, belasting van de gewrichten zoals springen, scherpe bochten maken, abrupt stoppen op langdurige intensieve beweging.
 • Zorg er voor dat het dier niet te dik wordt: overgewicht zorgt voor overbelasting van de gewrichten.
 • Zorg voor voldoende mineralen en vitaminen; artrose leidt vaak tot een verhoogde behoefte aan allerlei vitaminen en mineralen.
 • Zorg voor gezonde voeding; verzuring door te veel koolhydraten in de voeding verergerd het probleem.
 • Naast NSDAID als ontstekingsremmer bestaan er gelukkig ook veel minder belastende natuurlijke alternatieven. Ook pijnbestrijding kan met natuurlijke middelen zoals, bepaalde kruiden. De reguliere pijnmedicatie is vaak, met name bij langdurig gebruik, erg belastend voor lever en nieren.

Stervensbegeleiding bij dieren

Toen ik de bijscholing “Stervensbegeleiding bij het oudere dier” bij de VHCN (school voor homeopathie) volgde moest ik weer denken aan een oud hondje dat ik in het verleden begeleid heb, Violet, een labrador met nierproblemen.

Violet: een Labrador met nierproblemen

De eigenaresse van Violet had het intake formulier uitgebreid ingevuld waardoor ik al wat voorinformatie had over deze hond. Het bleek dat Violet nog nauwelijks at en dronk, soms  erg misselijk was, ze sliep veel en zonderde zich af. De eigenaresse was al diverse keren naar de dierenarts geweest en uit diverse testen bleek dat de nieren van Violet zeer slecht werkten. Ze had al een paar keer een infuus gehad omdat ze ook dreigde uit te drogen. Violet kreeg diverse medicatie en een aangepast dieet, toch werd het niet beter. Een natuurgeneeskundige inschakelen was dus het laatste redmiddel. Ik verwachte dan ook een zeer zieke hond aan te treffen. Maar gelukkig werd ik zeer enthousiast begroet door een lieve en vrolijke labrador. Fijn, want dat gaf weer hoop. Later in het consult bleek wel dat deze enthousiaste begroeting vooral mogelijk was door de mentale kracht die deze hond had. Het was voor mij en de eigenaresse een intensief en mooi consult. 

Ik had de dag ervoor al via een foto op een energetische manier (dierentolk gesprek) contact gezocht met Violet. In het contact was ze zeer helder en opgewekt, ondanks dat ze fysiek echt op was en zich ook echt niet lekker voelde. Ze was zich vooral heel erg bewust van haar taak, namelijk haar eigenaresse steunen en beschermen. Toen ik dit de eigenaresse vertelde was ze geraakt door het verhaal. Ze had zelf namelijk het idee dat Violet zich wat terug trok van haar en ze vond het dan ook fijn om te horen dat dit voornamelijk lag aan het feit dat de hond zich niet lekker voelde, maar dat dit totaal niks te maken had met haar persoonlijk. Ik voelde juist heel veel liefde van Violet voor haar eigenaresse stromen.

Geef je dier een stem.

Helaas waren de nieren wel dusdanig beschadigd dat herstel met behulp van natuurlijke middelen niet mogelijk was. We hebben in gezet op het zoveel mogelijk verhogen van de levenskwaliteit en dus niet op herstel. We zagen dat er meer rust ontstond bij Violet, dat ze minder pijn had en minder misselijk was. Wel werd duidelijk dat Violet echt in haar laatste levensfase zat en dat eigenaar en hond dus naar het afscheid toe moesten gaan werken. Door het inzetten van specifieke oliën en energetische behandeltechnieken, zoals de jassentechniek, konden zowel hond als eigenaresse steeds meer gaan accepteren dat het einde er aan te komen zat en elkaar ook meer loslaten.

Uiteindelijk verslechterde de situatie van Violet zodanig dat we voelden dat opnieuw een dierentolkgesprek doen nodig was. En deze keer gaf de hond duidelijk aan dat ze er wel klaar mee was. Dat ze er aan toe was om het leven los te laten. Dit kwam gelukkig op het moment dat ook de eigenaresse dit ook steeds beter kon accepteren.

Violet legde op het moment dat de dierenarts kwam haar hoofd vol overgave in de handen van de eigenaresse. Het was voor de eigenaresse duidelijk Violet wist wat er aan te komen zat en ze had er vrede mee. Langer wachten met euthanasie zou echt voor lijden gaan zorgen en dit wilde Violet en haar eigenaresse niet. 

De eigenaresse heeft de dood van Violet natuurlijk moeten verwerken en hier ging tijd overheen. Het afscheid was intensief en zorgde voor veel verdriet maar de eigenaresse gaf ook aan dat ze het ook als ook mooi en waardevol ervaarde omdat de hond 100% bij het besluit betrokken bleef. Ook na de dood van Violet heb ik nog eens contact gezocht met de hond. Want ook met overleden dieren kun je telepathisch communiceren en Violet had een hele mooie boodschap voor haar waar ze veel troost uit putte.


Je dier een stem geven in deze laatste en zware levensfase kan zeer waardevol zijn!

Overgewicht bij honden, katten en paarden

Overgewicht bij dieren komt ongelofelijk veel voor. Dit is dus niet alleen iets dat veel bij ons voorkomt, ook de dieren hebben heel vaak te kampen met overgewicht. Best lastig, vooral als je dier erg verzot is op eten en je zo smekend aan kan kijken. Dan zwicht je al snel. Overgewicht heeft dus zowel een fysieke als mentale/ emotionele oorzaak en ook de voeding speelt hier natuurlijk een grote rol.

Evolutie van het dier

Vanuit de natuurgeneeskunde kijk je altijd in de eerste plaats wat het natuurlijke gedrag is van dieren. Als je kijkt naar de evolutie van zowel honden, katten als paarden dan kun je stellen dat het dier eigenlijk relatief gezien, nog niet zo heel lang bij de mens leeft. Hierdoor is zijn hele fysieke gestel nog steeds afgesteld op de condities van het wilde dier. Het lichaam is dan ook ingesteld op het overleven van de vaak bare winters, met veel schaarste. Instinctief zullen dieren dus in de zomer flink willen aankomen maar over het algemeen vallen ze niet af in de winter. Bij paarden zie je ook rondom de herfst een verandering in de hormoonhuishouding. Het dier gaat zich instellen op vetopslag. In de winter past het lichaam zich aan en gaat meer in de spaarstand.

Paarden, zijn in het algemeen verzot zijn op gewassen met veel suikers (fructaanrijk gras/ hooi/ granen/melasse). Dit zet flink aan en geeft een garantie om de winter goed door te kunnen komen. Maar ook honden en katten gaan altijd voor zo veel mogelijk vet en koolhydraten (granen, mais). En hier spelen de voedingsfabrikanten graag op in. Maak de brokken lekker vet en vol koolhydraten en smaakstoffen, dan ziet de eigenaar hoe gek het dier op zijn eten is en dat geeft de eigenaar een tevreden gevoel, je zorgt tenslotte graag goed voor je dier en doet hem graag een plezier. Ook voor paarden geld dit. Koop een brok met veel koolhydraten en suikers en je paard staat te trappelen om zijn voerbak. En ook onze supermarkten staan bol van de koolhydraten, vetten en suikers. Vind je het gek dat er veel overgewicht is, je moet als mens behoorlijk sterk in je schoenen staan, wil je je instinctieve behoeftes bedwingen. Met bijvoorbeeld honger door een suikermarkt lopen is vaak niet verstandig, weet ik uit ervaring. Was het maar zo dat je lichaam altijd precies aangaf wat hij nodig had, dan was deze constante strijd tussen gevoel en verstand niet nodig. Maar helaas het lichaam geeft aan, neem vet en suikers, dan heb je de grootste kans op overleven. Voor ons is chips, patat en koekjes helaas niet goed en voor onze dieren ook niet. Het haalt de spijsvertering volledig uit balans. Het is niet voor niks dat ik zoveel dieren tegenkom met spijsverteringstoornissen. Het lichaam trekt deze overdaad helemaal niet. Er ontstaan intoleranties, overgewicht, ontstekingen etc. Alles in het lichaam raakt uit balans.

Honger

Wat het vooral heel moeilijk maakt is dat als je of je huisdieren een tijd die slechte brokken hebben gekregen boordevol koolhydraten, suikers en smaakstoffen, dat het dier er dan moeilijk zonder kan. Je dier heeft constant honger. De bloedsuikerwaardes gaan namelijk enorm schommelen door deze overvloed aan suikers en vetten. Katten die tot vervelends aan toe voor je voeten lopen, honden die een antischrok bak nodig hebben en paarden met enorme voernijt. Heel vaak is er een verstoring in de hormoonhuishouding, waardoor je dier uiteindelijk insulineresistentie (diabetes) kan krijgen. Bij overgewicht gaat het bij mij niet echt om het uiterlijk. Paarden mogen best wat te dik zijn en ook honden en katten mogen wat mij betreft een buikje hebben. Maar het vervelende is dat het gezondheidsrisico s met zich mee brengt. Vetweefsel zorgt er namelijk voor dat er bepaalde hormonen vrij komen die zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Ook speelt er vaak verzuring mee en overbelasting van de pancreas en de lever. Bij paarden hebben heel veel gezondheidsproblemen te maken met te rijke voeding. Denk aan hoefbevangenheid, insulineresistentie, koliek, zomereczeem, ppid etc.

Wat kun je doen?

Voeding

Ga terug naar het dieet van het oerdier. Wat aten paarden toen ze nog in het wild leefden? Grof, langstengelig gras, struiken, bast van de bomen, kruiden. Dat is dan ook een geschikt dieet voor paarden. Ik zelf voer al jaren onbeperkt, arm hooi in slowfeeders en ben daar tevreden over. Krachtvoer is echt niet nodig. Het haalt het paard alleen maar uit balans, ook een handje. Veel diversiteit is ook goed. Denk aan het afwisselen van kruiden, takken en verschillende grassoorten.

Voor honden en katten is het belangrijk om zoveel mogelijk vlees te gaan voeren. Dit is wat ze altijd aten. Met name katten kunnen slecht tegen de brokken, die vaak te zout zijn, te veel smaakstoffen bevatten, te veel koolhydraten en weinig vlees. Over het algemeen kunnen honden iets meer hebben, maar ook voor hun geld zo puur mogelijk voeren en niet te veel suikers/granen.

Qunatum Allergy

Quantum allergy is ook een hele mooie aanvulling. Met Quantum allergy kun je bepaalde verstorende stoffen resetten. Dus indien je dier overgevoelig is geworden voor bepaalde voeding of ingrediënten in de voeding, dan kun je dat resetten. Daarnaast is het ook mogelijk om de constantie drang naar eten te restten met Quantum allergy. Ik gebruik daarvoor vaak het buisje met de energetische frequantie gewicht en voeding en door dit op energetische manier te resetten leert het lichaam weer om op een normale manier met voeding om te gaan en dat komt de dieren ten goede.

Natuurlijke middelen

Je kunt natuurlijke middelen heel goed inzetten voor het herstel van de fysieke balans. Er zijn kruiden die de pancreas kunnen ondersteunen, die het dier helpt met ontgiften en ontzuren en die de suikerstofwisseling ondersteunen. Appelazijn is bijvoorbeeld ook een mooi product dat helpt met de vetstofwisseling. Maar ook homeopathie kan helpen het dier weer meer in balans te brengen. En bijvoorbeeld celzout nr 10 is ook perfect om de suikerstofwisseling te ondersteunen.

Preventie

Maar het belangrijkste is dat je je dier goed moet voeren en dat betekend niet zomaar geven wat voorhanden en goedkoop is, maar je echt verdiepen in de ingrediënten van het voer. Want uiteindelijk is dat echt goed zorgen voor je dier. Je dier heeft geen keus hij/zij is afhankelijk van jouw, dus jij moet gezonde keuzes voor hem of haar maken. Met een goede voeding die past bij je natuurlijke behoefte van je dier, voelt hij/ zij zich energiek, gezond en vrolijk.

Is je dier uit balans dan heeft hij vaak tijdelijk ondersteuning nodig met natuurlijke middelen en/of energetische behandelingen. Is het dier weer helemaal in balans dan is het zaak je dier ook in balans te houden door gezonde voeding te geven. Uiteindelijk gaat het dus vaak niet alleen om de hoeveelheid voer, het gaat vooral om de kwaliteit van de voeding. Vitality4animals kun je helpen de balans weer te herstellen en passende voeding te zoeken voor je dier.